Eerste consultatie

Het eerste consult is enigzins verschillend van alle volgende. Gezien het de bedoeling is constitutioneel te werken (zie : homeopathie) probeert uw arts meteen een duidelijk en volledig constitutiebeeld te verkrijgen. Dit vraagt extra tijd. U moet voor dit eerste gesprek dan ook een uur tijd voorzien, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

De arts-homeopaat zal tal van vragen stellen. Het verband met uw klacht zal voor u niet altijd even duidelijk zijn. Voor hem kan elk detail echter van het grootste belang zijn.

U mag dit gesprek voorbereiden door er op voorhand over na te denken. Dit is echter absoluut niet vereist. Een spontaan verhaal is belangrijker dan een accuraat verslag.

Een homeopaat heeft niet genoeg aan een opsomming van uw symptomen of klachten om een oplossing te vinden. Beschrijf daarom zo volledig mogelijk het totale beeld dat zich voordoet. Probeer vooral niet u daarbij te beperken tot wat u denkt dat voor de homeopaat belangrijk is. Een detail dat voor u totaal bijkomstig lijkt kan voor hem van cruciaal belang zijn. Met andere woorden: NIETS is te stom of te belachelijk om mee te vermelden !

De "modaliteiten" van uw klachten zijn zeker zo belangrijk als de klachten zelf. Bijvoorbeeld: het feit dat u hoofdpijn hebt leert de homeopaat niet veel; als u kan beschrijven waar de hoofdpijn zit, wanneer die begint en eindigt, wat de pijn feller maakt of juist tempert, enz., dan pas helpt u de homeopaat een flink stuk op weg. Niet bang zijn voor schijnbaar zinloze details !

Wat moet u meebrengen naar het eerste consult?

  • identiteitskaart
  • alle medicatie die u momenteel neemt of recent genomen hebt; ook uitwendige medicatie zoals zalven enz.
  • verslagen, bloeduitslagen, RX-foto’s
  • voor kinderen: het boekje van K&G

Gezien de duur van het eerste consult (1h) wordt hiervoor een hoger tarief aangerekend.