Algemene informatie

AFSPRAKEN

Alle consultaties gebeuren op afspraak. Afspraken kunnen gemaakt worden tijdens de telefonische spreekuren.

Afspraken moeten steeds worden nagekomen. Bij niet opdagen zal de consultatie aangerekend worden.

Acute afspraken (voor dezelfde dag) kunnen niet meer geannuleerd worden. Bezin dus even of het wel degelijk nodig is om een afspraak te maken. Als u twijfelt of een acute raadpleging nodig is of niet, observeer dan eerst goed hoe de toestand van de zieke evolueert.

Chronische afspraken kunnen wel kostenloos afgemeld worden tot 2 dagen voor datum.

WAT MOET U MEEBRENGEN OP AFSPRAAK ?

  • Uw identiteitskaart; bij kinderen de kids-ID of ISI+kaart
  • De medicatie die u momenteel neemt.
  • Verslagen, bloeduitslagen.
  • Bij baby’s: het boekje van Kind en Gezin.

TELEFONISCH SPREEKUUR

Het telefonisch spreekuur (zie schema) dient om afspraken te maken of om concrete vragen te stellen. Hou het dus bondig, en wees concreet. Zorg dat u het nodige (bijvoorbeeld de medicatie waarover u iets wil vragen) bij de hand heeft. Doe niet het hele relaas van wat er aan de hand is; dit hoort thuis tijdens de consultatie. Een telefonisch contact kan een consultatie niet vervangen.

RAADGEVINGEN IN VERBAND MET DE BEHANDELING

Een kwartier voor en na de inname van het homeopatisch middel niet eten, drinken of roken.

Laat het pilletje in de mond smelten. Raak het niet aan met bezwete of vuile handen. Zonodig kan je het middel oplossen in een half glas water en bewaren op kamertemperatuur. Bij baby’s kan het pilletje ook verpulverd worden en in de mond gestrooid.

Bepaalde stoffen zijn verboden, niet zozeer omdat ze ongezond zijn, maar omdat ze het homeopatisch middel kunnen tegenwerken.

Mijd koffie, munt, cola, tonic, kamfer en sterkruikende oliën.

Limonade, fruitsap, kruidenthee en granenkoffie zijn toegelaten.

Matig gebruik van alcohol is toegestaan, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld wordt.

Neem NOOIT homeopatische middelen op eigen initiatief. Producten op basis van kruiden zijn wel toegestaan, Bachbloesems ook. Bespreek met de arts welke allopatische medicatie je neemt.

Homeopatische middelen kan je herkennen doordat er steeds een verdunningsgraad bij staat, bijvoorbeeld D4, 30K, 12 CH... Let hierop bij samenstellingen, vb. producten van dr. Vogel.

Indien je gebit verzorging nodig heeft laat je dit best laten doen voor je in behandeling komt.

Waarschuw de homeopaat in geval van problemen, ook als dat andere problemen zijn dan die waarvoor je de behandeling begonnen bent.

Geregeld - maar lang niet altijd - volgt op de eerste inname van een homeopatisch middel een tijdelijke verergering van de klachten. Deze reactie is steeds goedaardig en van voorbijgaande aard. Meestal is ze het bewijs dat det middel aanslaat. Er is dus geen bijkomende behandeling voor nodig, ook niet met klassieke medicatie. Indien je de zaak niet vertrouwt kan je best je homeopaat telefoneren.

PERMANENTIE

De dokter is altijd beschikbaar tenzij tijdens verlofperiodes. Bij twijfel kan u bellen en kijken of de dokter bereikbaar is.

Bij afwezigheid verneemt u de nodige instructies via het antwoordapparaat. Indien nodig moet u beroep doen op uw huisarts of op de wachtdienst.

WANNEER RAADPLEGEN?

NIET bij de minste klacht. Geef uw immuunsysteem de kans en de tijd om het probleem zelf op te lossen.

WEL indien

  • de algemene toestand achteruitgaat;
  • een probleem, ook al is het op zich niet zo ernstig, langer dan 3 dagen duurt;
  • het gaat om een bekend scenario, waarvan u uit ervaring weet dat de patiënt niet spontaan herstelt.

WEES GEDULDIG...

Misschien is uw probleem complex of chronisch; de homeopaat kan dan tijd nodig hebben om tot de kern ervan door te dringen. In principe geldt dat de aanhouder wint.

MAAR...

Deze regel is echter niet absoluut. Indien de toestand ernstig is of snel achteruitgaat is geduld uit den boze, zelfs levensbedreigend.

U kan vertrouwen op uw intuïtie om te weten of een toestand ernstig is en of er al dan niet dringende hulp nodig is. Durf deze gave gebruiken !

Indien u twijfelt is het nog altijd veiliger iets vroeger te bellen dan te laat.

EN WAT BIJ KOORTS?

Koorts via medicatie volledig onderdrukken is niet alleen overbodig, het is zelfs schadelijk. Koorts is een natuurlijke reactie die het immuunsysteem voldoende elan geeft om een infectie te overwinnen in de kortst mogelijke tijd. Dit is zeer belangrijk om niet in een slepende aandoening te verzeilen.

Overdag moet u de koorts dus niet volledig onderdrukken, maar ze binnen de perken houden via eenvoudige middeltjes: lauwe baden, compressen, .... Klinkt primtief, maar het werkt ! Zeker niet te warm aankleden en de kamer goed verluchten.

Medicatie tegen koorts kan u best reserveren voor 's nachts, in zoverre die nodig is om een goede nachtrust mogelijk te maken.